Kampsportsutrustning

Handskar

I de olika kampsporterna så använder man sig såklart av en del olika redskap och utrustning. Här går vi igenom den kanske viktigaste delen av utrustningen  – handskar.

Kamsportsshandskar

Boxningshandskar är väl kanske det första man kommer att tänka på när man tänker på utrustning till kampsport. Det finns olika varianter för de olika sporterna som exempelvis boxning samt kick- och thaiboxning. När man köper ett par handskar så väljer man modell utifrån ett mått som benämns Oz. Oz är ett mått på vikten på boxningshandsken, som mäter vikten på boxningshandsken. Ju högre oz, desto mer stoppning i handskarna.

För träning med säck så rekommenderar man i regel 10 oz och lite högre vid lättare sparring. När det handlar om sparring för vuxna och hårdslående så behöver man gå upp till 16 oz. Är du osäker på vad du behöver så kan du fråga någon i din klubb.

För att skydda händer och handleder extra mycket så är det också bra att använda så kallade boxningslindor som du har inuti handskarna. Detta gör även att dina handskar håller längre tack vare att lindorna skyddar mot svett.

MMA-handskar

MMA-handskar är något annorlunda än vanliga boxningshandskar. De är designade för att man ska kunna greppa motståndaren för att ge möjlighet till att utföra lås och nedtagningar. I professionella tävlingar så används handskar med 4 oz, det innebär alltså att handskarna inte är speciellt tjocka.

MMA-handskar med 7 oz har mer stoppning och brukar mer rekommenderas för vanlig MMA-sparring. Både 4 och 7 oz passar dock fint för mitts- och säckträning, men vid det som kallas för hård stand up sparring, så är det bättre att använda sig av vanliga boxningshandskar eftersom det skyddar händerna bättre.

Det varierar mellan de olika modellerna vilket material de är tillverkade i, men vanligen är det syntetiskt läder, eller äkta läder när det handlar om premiumkvalité.

Bookmark the permalink.