MMA i Sverige

MMA:s popularitet i Sverige växer. Alltfler tycks intressera sig för den förvisso våldsamma, men skicklighetskrävande sporten. Det finns flera anledningar till sportens popularitet, bland annat bristen på proffsboxningsmatcher i Sverige. Oavsett, så är UFC, som är organisationen, som arrangerar tävlingar med samma namn, för de bästa MMA-utövarna, här för att stanna.

På boxningens bekostnad?

Vad menas då med denna rubrik? Jo den syftar till proffsboxningens status i Sverige. Mellan 1970 och 2007 så var proffsboxning helt och hållet förbjudet i Sverige. Detta har givetvis varit ett problem för svensk boxning, inte minst för möjligheten att skapa ett allmänintresse. År 2007 så lättade man dock på förbudet och tillät proffsboxning – men bara för fyra ronder. Således kommer fortfarande inga titelmatcher att boxas här, det saknas 11 ronder.

En komisk kuriosa till detta är att det under ett långt tag bara var Sverige och Nordkorea i hela världen som förbjudit proffsboxning. Att det ironiserats och raljerats över detta faktum kan ni nog räkna ut.

MMA och UFC, har legat i en gråzon för detta förbud, det finns inte med i någon lagbok om att detta skulle vara förbjudet. Därför har har man kunnat arrangera flera stora galor där stjärnor inom sporten deltagit. Populariteten har således vuxit och svensken har fått smak för den fighting som varit oss berövad under så många år. Och på tal om galor. I en artikel på den svenska sportsajten Svenskaspelare.com, så bekräftas häromveckan av fightingorganisationen IRFA, att man i oktober kommer att arrangera en internationell UFC-gala där flertalet internationella topfighters kommer att delta.

The Mauler

En annan orsak till sportens ökade popularitet är som i alla andra sporter när det kommer fram någon riktigt framträdande landsman i världseliten. Alexander ”The Mauler” Gustavsson, rankas till dags dato som en av världens absolut bästa MMA utövare i klassen lätt tungvikt.

The Mauler förlorade nyligen en titelmatch i Toronto mot mästaren Jon Jones, i en match som i efterhand blivit mycket kontroversiell. Ska man tro skriverierna efter matchen så borde Gustavsson ha vunnit matchen – men domarna tyckte uppenbarligen annorlunda denna gång.

Bookmark the permalink.