Vad är egentligen MMA

11822099-studio-portrait-of-young-caucasian-boxer-with-folded-hands-posing-ark-background

MMA är det dagliga uttrycket och förkortningen för Mixed martial arts, vilket direktöversatt skulle betyda något i stil med militärisk kampstil. Det innebär slag, sparkar, kast och kamp på marken och så vidare. Full kontakt är tillåten vilket innebär att utövarna nästan får göra vad helst de vill mot varandra för att vinna. 

Men det är ju ändå en sport vi snackar om och därför finns det en också en del regler inom mma-sporten. Men man brukar säga att sporten enklare definieras av vad man inte får göra, snarare än vad man får göra. Om man bryter ner sporten i punkter för att definiera den kortfattat så blir det ungefär som följande;

I en match så får inga vapen eller andra tillhyggen användas. Det skall vara en kamp, man mot man, kvinna mot kvinna, kropp mot kropp.

Fastän det mesta är tillåtet i form av att åsamka sin motståndare skada så finns det några saker som inte får göras. Du får inte nypa, bita, klösa, peta i ögon eller slå och sparka mot skrevet.

Matcherna är uppdelade i ronder, precis som boxning. Det innebär alltså inte som många tycks tro att det avgörs först när någon knockas och inte längre kan fortsätta. Matcherna kan avgöras på tre sätt; genom knock-out, submission (när en fighter verbalt eller genom att klappa i golvet visar att denne ger upp). Eller genom teknisk knock-out som innebär att tiden går ut och domarna bedömer vem som vinner.

Den största tävlingen heter Ultimate Fighter Championship som bjuder in toppfighters från hela världen. De kommer från blandade kampsportsbakgrunder och majoriteten har flera kampsporter under bältet. Populära sporter är bland annat: karate, ju-jutsu, capoeira, kung fu, taekwondo, men också boxning, brottning finns representerade. Sporten har även sin egen realityserie där man få följa ett dussin fighters under deras träningspass. De får sedan möta varandra i ringen och en efter en skickas hem.

Bookmark the permalink.